4 tipy, jak se chránit před podvodnými SMS od dopravců

Za poslední rok jsme v Česku zaznamenali zvýšený počet podvodných SMS zpráv, které se vydávají za dopravní společnosti, a to především v souvislosti s doručením balíků. Tato hrozba je zvláště aktuální v období, kdy narůstá počet online nákupů – a to nás čeká velmi brzo, už od podzimu křivky vývoje počtu online objednávek rostou prakticky až do konce roku. Podvodníci využívají důvěřivosti zákazníků, aby získali citlivé údaje, jako jsou informace o platebních kartách nebo přístupy k bankovním účtům. Jak se tedy chránit?

1. Varovný signál: Neočekáváte balíček

Pokud obdržíte SMS o doručení balíčku, který neočekáváte, je to prvním varovným signálem. Podvodníci často spoléhají na to, že lidé nebudou věnovat dostatečnou pozornost a budou jednat impulzivně.

2. Kontrola adresy odesílatele

Podvodné SMS zprávy často přicházejí z neznámých nebo nesmyslných telefonních čísel či adres. Pokud se vám zdá, že číslo neodpovídá běžným formátům používaným přepravními společnostmi, buďte obezřetní. Významní dopravci jako Česká pošta nebo PPL často používají specifické formáty nebo odesílají zprávy s názvem společnosti.

3. Text zprávy a odkazy

Dalším varovným signálem mohou být překlepy nebo gramatické chyby v textu zprávy. Kromě toho se podvodné zprávy často snaží vytvořit pocit naléhavosti a vyzývají k okamžité akci, například kliknutí na odkaz, který vede na falešné webové stránky. Tyto stránky mohou být velmi dobře zpracované, mít platný bezpečnostní certifikát a působit důvěryhodně. Nicméně, adresa webové stránky je často na první pohled odlišná od té oficiální.

4. Ověření u dopravce

Pokud si nejste jisti pravostí zprávy, vždy si informace ověřte přímo u dopravce. Můžete zavolat na oficiální zákaznickou linku nebo se přihlásit do svého účtu na oficiálních stránkách společnosti. Například Česká pošta používá domény ceskaposta.cz nebo cpost.cz. Pokud se odkaz v SMS liší, je pravděpodobně podvodný.

Zdroj: Policie ČR

Dopady a příklady z praxe

Případ ze Zlínska ukazuje, jak snadno mohou lidé přijít o peníze. Žena obdržela dvě SMS zprávy, které se tvářily jako od České pošty a informovaly ji o nemožnosti doručení balíčku kvůli chybějícím údajům. Po kliknutí na odkaz a vyplnění údajů k platební kartě přišla o více než 37 tisíc korun. Tento případ ukazuje, jak důležité je být obezřetný a nepodceňovat žádné podezřelé zprávy.

Zákazníci se také setkávají s sms zprávami s informací, že jejich balík právě čeká na proclení na celnici. Tyto zprávy adresáta vyzývají k úhradě celního poplatku nebo doplnění údajů k proclení. V drtivé většině případů tyto zprávy chodí e-mailem od konkrétního dopravce, pokud tedy obdržíte sms zprávu, pravděpodobně se bude jednat o podvod. I zde platí pravidlo, neklikat na žádné odkazy z sms zprávy. Pokud máte zrovna zásilku na trase do celní oblasti, kontaktuje dopravce přímo přes jejich kontaktní údaje.

Kromě sms zpráv se v posledních dnech zákazníci setkávají také s telefonními hovory s cílem vylákat peníze za neuhrazené pokuty, přičemž je zneužito jméno celní správy, o čemž celní správa varuje. Na tyto hovory si dejte pozor!

Celní správa důrazně upozorňuje, že se jedná o podvod s cílem vylákat z důvěřivých občanů finanční prostředky. Celní správa vymáhá pokuty, poplatky a odvody uložené jinými státními institucemi. S veřejností však nekomunikuje prostřednictvím telefonu či zasíláním SMS zpráv a nepožaduje platby přes telefon.

Růst počtu podvodných zpráv

Podle společnosti Analytics Data Factory se počet rozesílaných podvodných SMS zvýšil pětinásobně. Podvodníci se často vydávají za známé dopravce, velké obchody, úřady nebo důvěryhodné autority, jako jsou ČNB nebo VZP. Tento trend ukazuje na stále sofistikovanější metody, které útočníci používají, a jejich schopnost vytvářet velmi důvěryhodně vypadající podvodné weby.

Prevence je klíčem

Podvodné SMS představují reálnou hrozbu, zvláště v období zvýšených online nákupů. Klíčovým opatřením je obezřetnost a informovanost. Používání spolehlivých služeb pro správu zásilek, jako je naše platforma Manažer zásilek, může pomoci minimalizovat riziko podvodů a v případě jakýchkoliv pochybností neváhejte informace ověřit přímo u dopravce.

Buďte v bezpečí a chraňte svůj majetek před podvodníky.

Scroll to Top